Kulttuurihistoria

Sysmä ja Hartola ovat Itä-Hämeen vanhimpia kartanoalueita. Alueen vanhimmat kartanot ovt 1500-luvun lopulta. Alueella oli 1800-luvun lopussa 26 kartanoa, joista 16 on edelleen jäljellä. Osa kartanoista on säätyläissukujen omistuksessa olleita ratsutiloja ja osa kartanoista syntyi perinnönjaossa tehtävien maanjakojen yhteydessä. Virtaankosken varrella sijaitsi kaksi kartanoa: Vanha-Kartano ja Virtaan kartano.

Virtaan kartano lähti kehittämään 1800-luvun lopulla pienteollisuutta, kun elettiin nopean taloudellisen nousun aikaa. Virtaan kartanossa käynnistyi silloisen kartanon herran Magnus Tandefeltin toimesta viinanvalmistus 1878, jolloin perustettiin viinatehdas ja neljä vuotta myöhemmin vielä väkiviinanpuhdistustehdas. Tandefeltin viinapolttimosta syntyikin 1800-luvulle tultaessa kunnan suurin teollisuusyritys.

Tandefelt valjasti kartanon mailla sijaitsevan kosken voiman ja käynnisti Virtaan sahan. Saha ehti toimia vain muutaman vuoden, kun se paloi. Tandefelt käynnisti myös proomujen valmistuksen kahdella pienellä telakalla 1800-luvun lopulla ja hänellä oli kaksi höyrylaivaa: Lainetar ja Aallotar sekä kolme pientä hinaajaa: Aino, Matilda ja Pikku.

Kalastus oli alueen ihmisille kautta aikojen tärkeä ravinnontae sekä elinkeino. Suolattu kala kuului kartanoissa joka päivä ruokapöytään ja tuoretta kalaa syötiin kesäisin. Kalaa oli siis hankittava talven varalle runsaasti säilöön. Syksyisin kalastettiinkin kuutena päivänä viikossa. Virtaan kartanon saaliit tulivat Nuoramoisjärvestä nuotalla ja ne olivat useimmiten kuoreita, särkiä, haukia ja kuhia. (Lähde: Stjernvall-Järvi. B. 2009. Kartanoelämää Itä-Hämeessä.)

Virtaankosken voimalaitoksen hallitila kesäkuussa 2022.

Suomen ensimmäinen sähköä tuottava vesivoimalaitos valmistui Tampereelle, Tammerkoskeen vuonna 1891. Vesimyllyjä Suomessa on ollut 1300-luvulta. Virtaankosken voimalaitoksen lupakirja on vuodelta 1863. Tainionvirta on ollut padottuna 1910-luvulta alkaen ja 1950-luvulta siellä on ollut vesivoimalaitos. Vesivoiman tekeminen virran varrella on ollut vaiherikasta. Nykyinen voimala on ollut suljettu vuodesta 2012 lähtien, jolloin kalastusviranomaiset velvoittivat omistajia rakentamaan padon ohi kalatien ennen kuin sähköntuotanto voisi jatkua. Vuoden 2021 lopussa Hiitolanvoima Oy osti Virtaankosken Voima Oy:n ja jätti Patentti- ja rekisterihallitukselle käsittelyyn yhtiöjärjestyksen muutoksen, jonka tarkoituksena yhtiö muuttuu yleishyödylliseksi yhtiöksi ja nimi muuttuu Sysmän Tainionvirta Oy:ksi.

Virtaan vesivoimalaitoksesta Sysmän Tainionvirta Oy:ksi

Mikkelin läänin kuvernööri myönsi 18.11.1863 luvan luutnantti Johan Fredrik Stormbomille vesimyllyn rakentamiseen Tainio-nimisen vanhan tullijauhomyllyn viereen 1863. Päätöksen mukaan lupahakemuksessa tarkoitettu myllylaitos ei enemmän kuin aiemmin pystytetyt verolle pannut myllyt tule sulkemaan venereittiä, estämään kalan ylösnousua tai vastaisuudessa mahdollisesti tehtävää koskenperkausta ja järvenlaskua tai johtamaan vettä siellä aiemmin sijaitsevista vesilaitoksista pois.

Magnus Tandefelt (1830-1902) perusti yksityisen meijerin tiluksilleen joen rantaan 1890. Tässä hirsirunkoisessa meijerirakennuksessa aloitti toimintansa vuodesta 1913 alkaen Virtaan kartanon voimalaitos. 1913 -1939 Virtaan Kartanon (Ylä-Tainionkosken) Sähkölaitos toimitti Sysmän ensimmäisestä voimalaitoksesta sähköä omien tarpeiden lisäksi lähialueelle, mm. Sysmän kirkonkylään.

Vuosina 1944 – 1956 toimi Sysmän Mylly ja Sähkölaitos Oy, joka haki ja sai voimalaitospadon korotukseen ja korjaukseen luvan 1949. Uusi voimalaitos rakennettiin 1950-luvun alkuvuosina kosken länsirannalle vanhan Pyöriäisen myllyn paikalle. Voimalaitoksen laajennus toisella turbiinihuoneella tapahtui 1956; punatiilisen rakennuksen nykyasu on tältä ajalta.

1957 – 1966 Sysmän Voima Oy fuusioitui 1966 Etelä-Suomen Voima Oy:hyn. Etelä-Suomen Voima Oy oli perustettu 10.11. / 28.11.1916 ostamaan A. Ahlström Oy:n koskiosuuksia Kymijoessa. Vuonna 1996 Etelä-Suomen Voima Oy purkautui. Liiketoiminta oli edellisenä vuonna liitetty Pohjolan Voima Oy:hyn.

Pohjolan Voima Oy oli perustettu 1943 metsäteollisuusyritysten energiayhtiöksi. PVO-konserni omisti alussa vesivoimalaitoksia, myöhemmin myös ydinvoimaa ja lämpövoimaloita. Edelleen toiminnassa. He myivät kuitenkin heti fuusion jälkeen (1995) Etelä-Suomen Voima Oy:n jakeluverkostot ja pienvoimalaitokset. Vuosina 1995 -1999 voimalaitoksen omisti Heinolan Energia Oy ja 1999 – 2002 Vattenfall Oy.

Vuosina 2002  -2021 omistajana  oli Virtaankosken Voima Oy. Voimalaitoksen konaisuuteen on kuulunut Voimatalon, Sähkölaitoksen ja Sillankorvan kiinteistöt. Aluehallintoviranomainen keskeytti voimalaitoksen toiminnan 2012, koska siltä puuttui vesilain mukainen lupa.

Yhtiön osakekanta siirtyi Hiitolanjoen Voima Oy:lle tammikuussa 2022. Omistajavaihdoksen jälkeen keväällä 2022 Virtaankosken Voima Oy muutettiin yleishyödylliseksi yhtiöksi nimeltään Sysmän Tainionvirta Oy. Sen tehtävänä on ennallistaa Virtaankoski ja kehittää aluetta virkistys- ja matkailukohteena. (Lähde: Teija Ahola: Virtaankosken ranta-asemakaava, rakennusinventointi 13.1.2023)

Tässä hirsirunkoisessa meijerirakennuksessa aloitti Virtaan kartanon voimalaitos toimintansa vuodesta 1913 alkaen.