Lue hankkeesta

2012 toimintansa keskeyttäneen Virtaankosken voimalaitoksen tiilirakennus. Rakennus vuosilta 1953 – 1956.

Vapaa Virtaankoski -hanke (1.3.2022 – 31.12.2023) oli suunnittelu- ja käynnistyshanke, jonka keskiössä oli aloittaa ennallistamistyöt vapaasti virtaavan Virtaankosken hyväksi.

Virtaankoski sijaitsee Tainionvirrassa, Sysmän kunnassa. Tainionvirran reitti Hartolasta Sysmän Päijänteeseen on 43 kilometriä pitkä, josta 24 kilometriä on jokiosuutta. Matkan varrella on 5 koskea. Tainionvirta on Etelä-Suomessa yksi merkittävimmistä erittäin uhanalaisen järvitaimenen ja vaellussiian kutujoista. Hankkeen keskiössä oli suunnitella ja käynnistää kosken vapauttaminen. Tämä tarkoitti Virtaankosken käyttötarkoituksen muuttamista sähköntuotannosta matkailu-, virkistys- ja museoalueeksi. Ennallistamistöiden tavoitteena on, että Virtaankosken voimalan säännöstelypato puretaan ja tilalle rakennetaan pohjakynnys, joka huolehtii siitä, että vedenkorkeus ylävirralla pysyy nykyisenä sallien kuitenkin kalojen nousun kutupuuhiin. Alueella on rikas teollisuus- ja kulttuurihistoria, joita kunnioitettiin hankesuunnitelmia tehtäessä.

Hanke toteutti yhtiön alueen ympäristön siistimistöitä (lisäten mm. alueen turvallisuutta), alueen uuden kaavaprosessin (ja suppean maisemasuunnitelma osana kaavaa), tekstisisältöjä alueelle sijoitettaviin historia- ja infotauluihin, voimala- ja meijerirakennuksen kuntokartoituksen sekä siltasuunnitelman. Hankkeen tukiryhmä kokoontui 5 kertaa hankeaikana. Alueen uutta käyttötarkoitusta kehitettiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden ja ihmisten kanssa. Tiedotus- ja työpajatilaisuuksia järjestettiin 11 kappaletta, joihin oli 206 osallistumiskertaa. Hankkeen FB-sivujen seuraajien määrä kasvoi tasaisesti koko hankkeen ajan. Itä-Häme lehti julkaisi kaiken kaikkiaan kolme artikkelia hankkeesta ja Lähilehti viisi artikkelia. Myös Etelä-Suomen sanomissa oli yksi kirjoitus Virtaankoskea koskien. Kaiken kaikkiaan siis 9 printtimedian artikkelia hankeaikana. Hankkeesta oli myös kolmisivuinen artikkeli Sysmä oppaassa 2023.


Hanketta hallinnoi Sysmän Tainionvirta Oy, jonka omistaa Hiitolanjoen Voima Oy, joka on Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön tytäryhtiö. Hiitolanvoima Oy on Etelä-Karjalan Rautjärvellä sijaitsevalla Hiitolanjoella työskennellyt joen vapauttamiseksi luonnonvaraisen järvilohikannan turvaamiseksi. Yhtiöllä on aikaisempaa kokemusta patojen purkamisvaiheen toteutuksesta ja kosken ennallistuksesta sekä luonnon virkistyskäytön kehittämisestä. Hankkeen rahoitus tuli 90% Päijänne-Leader ohjelmasta ja sen lisäksi hankkeessa oli Sysmän Tainionvirta Oy:n omarahoitusta sekä yksityistä rahoitusta.